Eekstraat 202, 9160 Lokeren
Kinesitherapie: 0486 77 63 16 | Podologie: 0468 06 25 22
online-agenda
Maandag - Vrijdag; 09u00 - 20u00

Podologie

Een podoloog is een erkende paramedicus die zich bezighoudt met de structuur en de functie van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Een podoloog is dus niet enkel gespecialiseerd in de voeten, maar ook de knieën, heupen en rug behoren tot de kennis van de podoloog.
Problemen ter hoogte van deze gewrichten kunnen klachten veroorzaken die hun oorsprong vinden ter hoogte van de voeten. Hierdoor speelt het opsporen van stand- en bewegingsafwijkingen een centrale rol in het onderzoek.
Een goede doorverwijzing naar een andere (para)medicus kan eveneens belangrijk zijn.

(Sport)biomechanica en blessurepreventie

Wat houdt een onderzoek in?

Een eerste onderzoek duurt ongeveer 60 min.
Bij een eerste consult starten we met een uitgebreid vraaggesprek waarbij uw gegevens en medische voorgeschiedenis overlopen worden.
Tijdens het onderzoek wordt dan de volledige voet geanalyseerd samen met eventuele klachten ter hoogte van de knie, heup en lage rug.

Kostprijs

Consultatie (volledig onderzoek inclusief video-analyse): €60
Wilt u graag een extra paar zolen, dan krijgt u een korting van €40.

Klik hier voor meer informatie over terugbetalingen.
Klik hier voor meer informatie over wat je moet meenemen.

Klinisch en biomechanisch onderzoek

Hierbij gaan we zowel actief als passief het globale lichaam onderzoeken zodat we een breder beeld krijgen van de functionaliteit van uw lichaam.
Verder vinden er uitgebreide metingen plaats van de voet, knie, heup en rug, om de stand van de verschillende gewrichten te bepalen. Alsook wordt de spierkracht en spierlengte nagegaan van de spieren van het onderste lidmaat.

Gang- en loopanalyse

De patiënt dient hierbij gedurende enkele minuten te wandelen en/of te lopen op een loopband terwijl u ondertussen wordt gefilmd met een High-Speed Camera. Zo kunnen we achteraf de beelden gedetailleerd analyseren en grondig met u bespreken. Op deze manier kan de beweging van de voeten geanalyseerd worden en de invloed naar hoger gelegen niveau's (knie, heup en rug) in verband worden gebracht. Op basis van de dynamische input zal de graad van afwijking bepaald kunnen worden.

Vraag gerust naar meer informatie.

Podologische zooltherapie

Met een 3D-Digitizer nemen wij een exacte maatafname van uw voet. Daarnaast ontwikkelen wij digitaal een gepersonaliseerd zoolconcept op basis van alle onderzoeksresultaten en de dynamische analyse van uw gang en/of looppatroon. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van de 3D-Sole APP van BORGinsole. Uw gepersonaliseerde zolen worden uitgefreesd in het lab van BORGinsole en tijdens de aflevering in onze praktijk bijgeslepen om de juiste pasvorm te bekomen. Indien er aanpassingen aan de zolen moeten gebeuren doen wij dit ook in onze praktijk.

Voor wie?

Kinderen

Vanaf de leeftijd van 5 à 6 jaar is een screening bij kinderen aangewezen. Een kindervoetje is nog volop in de ontwikkeling en bevat dus nog veel kraakbeen. De groeischijven zijn nog niet gesloten, waardoor de kans groot is dat een correctie door middel van een zool tijdens de groeiperiode blijvend zal zijn. Het is dan ook ons streefdoel om eenmaal de groeiperiode gedaan is, geen zolen meer te moeten dragen. Hoe vroeger we dus starten met podologische zolen, hoe beter. Bij meisjes is het dan ook belangrijk om zeker voor de leeftijd van 13-14 jaar te starten en bij jongens voor de leeftijd van 15-16 jaar te starten met zolen, omdat de groeiperiode op deze leeftijd bijna gedaan is.

Wanneer?

 • Een screening is aangewezen vanaf 5 à 6 jaar

Vaak voorkomende klachten

 • Morbus sever (groeipijn aan de hiel)
 • Osgoodschlatter (groeipijn onder de knieschijf)
 • Heup dysplasie (pijn aan de heup)
 • Met de voetjes naar binnen of buiten lopen
 • Statiekafwijkingen (platvoeten, holvoeten, X-benen, beenlengteverschil, scoliose, ...)
 • Afwijkingen van de neurologische of motorische ontwikkeling (autisme spectrum stoornis, ...)
 • Preventief: een afwijkend gangpatroon komt namelijk ook voor zonder klachten of pijn, maar kan op latere leeftijd wel voor problemen zorgen

Sporters

Heb je last van een sportgerelateerde klacht of blessure of wil je uw prestaties naar een hoger niveau tillen, dan is een (preventieve) podologische screening misschien wel iets voor u. Een blessure kan het gevolg zijn van een slechte houding gecombineerd met een te hoge trainingsintensiteit. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken, dit doen we door middel van een uitgebreid podologisch biomechanisch onderzoek en een uitgebreide loopanalyse.

Vaak voorkomende klachten

 • Achillestendinopathie (achillespeesontsteking)
 • Fasciitis plantaris en of hielspoor
 • Mediaal tibiaal stresssyndroom (scheenbeenvliesontsteking)
 • Iliotibialfrictiesyndroom (runner's knee)
 • Patellapeestendinopathie (jumper's knee)

Volwassenen

Podologische zolen kunnen een oplossing bieden voor elke persoon met klachten ter hoogte van de voeten, knieën, heupen en rug. Naarmate je ouder wordt zullen je voeten ook veranderen en deze veranderingen kunnen ongemakken en pijn veroorzaken. Met podologische zolen kan er voor een optimale drukverdeling en comfort gezorgd worden.

Vaak voorkomende klachten

 • Achillestendinopathie (achillespeesontsteking)
 • Fasciitis plantaris en of hielspoor
 • Dysfunctie tibialis anterior/posterior pees (verzwakking van de pees die naar de grote teen loopt)
 • Fat pad atrofie (doortrapte hiel)
 • Functionele hallux limitus (beperkte beweging van de grote teen)
 • Hallux abductus valgus
 • Mortons neuralgie (zenuwpijn voorvoet)

Vraag gerust naar meer informatie.

Schoenadvies

Bij de eerste consultatie neemt u best enkele veel gedragen schoenen mee. De podoloog gaat het slijtagepatroon onderaan de schoen bekijken en de stevigheid van de schoenen testen. Er wordt gepast advies gegegeven voor zowel dagelijkse schoenen als voor sportschoenen.

Silicone ortheses

Een siliconen orthese of orthoplastie is een hulpstukje tussen de tenen dat op maat wordt gemaakt om een afwijkende stand van de tenen te corrigeren, zoals hamer- of klauwtenen en pijnlijke likdoorns/eksterogen/eeltpitten tussen de tenen. Door deze orthese wordt de druk en wrijving op de pijnlijke zone ontlast. De silicone kan meteen mee naar huis genomen worden. Hij mag wel pas 24 uur na het vormen gedragen worden, pas dan is hij hard genoeg.

Voor wie

Mensen met een afwijkende teenstand, zoals hamer-of klauwtenen.
Voor het ontlasten van een pijnlijke likdoorn/eksteroog/eeltpit tussen de tenen.

Onderhoud

De orthese kan eenvoudig gereinigd worden onder de kraan met een beetje water en zeep. Men kan het eveneens in wat talkpoeder leggen om ze droog en proper te houden. Als er scheurtjes ontstaan door het regelmatige gebruik, kan dit gemaakt worden.

Vraag gerust naar meer informatie.

Nagelbeugels

Een nagelbeugel of orthonyxie kan de uitkomst bieden bij ingegroeide nagels, traumatische nagels, hyperconvexe nagels en schimmel- of kalknagels. Door deze beugel komt de nagel opnieuw rechter te staan, waardoor de klacht zou moeten verdwijnen.

Voor wie

 • Ingegroeide nagels
 • Traumatische nagels
 • Hyperconvexe nagels
 • Schimmel- of kalknagels

Onderhoud

Een beugeltje werkt op de lange termijn, hierdoor is het nodig om regelmatig eens op controle te komen om de evolutie van de groei van de nagel na te gaan.

Vraag gerust naar meer informatie.
eline claessens podologie meten podologie voeten podologie bal podologie meten2 podologie voet
Toezichthoudende autoriteit: Provinciale Geneeskundige Commissie Oost-Vlaanderen - Ketelvest 26/0201, 9000 Gent